Ståle og IKM Subsea gjengen tok utfordringen på strak arm da olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg inviterte seg selv og pressen til et bedriftsbesøk torsdag 26.september.

Etter en rask firmapresentasjon ble statsråden og pressen ført inn i det avanserte kontrollrommet der en kan se tre arbeids ROV’er og en observasjons ROV overvåke og utføre arbeid på 339 meters dyp under Snorre B og Visund plattformen i Nordsjøen. IKM Subsea fikk som kjent en 10 + 15 års milliardkontrakt med Equinor og overvåker nå havbunnen 24 timer i døgnet, året rundt.

Olje og energiminister Freiberg - IKM Subsea_onshore control romBilde: IKM Subsea sitt landbasert kontrollrom på Bryne. F.V Operasjonsleder Jan Vergard Hestnes, CEO Ståle Kyllingstad, ROV-operatør Ingve Tønnessen og olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg. 

«Dette er som science fiction!» utbryter en imponert og tydelig interessert statsråd. Både han og de to kollegaene fra departementet følger nysgjerrig med når ROV-operatør Ingve Tønnessen viser hva som skjer nede på havbunnen på direkten. Fra kontrollrommet på Bryne kommuniseres det med ansatte på plattformen eller på land hos Equinor selv om det er nasjonaldag eller julaften.

«I dag er ROV’ene festet til «garasjen» eller overflaten via en kabel, en såkalt navlestreng. ROV’en kan da bevege seg i en omkrets på 800 meter men planen er å utvikle en trådløs ROV som kan gå fritt på bunnen. 
Havvind og vindkraft er et nytt satsingsområde for oss, på sikt så håper vi på mange jobber når behovet for inspisering og sikring av havmøller melder seg. Når vi er i mål med utviklingen av den trådløse varianten er målet å kunne tilby ROV’er som kjører i rute mellom havmøllene» sier en stolt daglig leder Ben Pollard.

Entusiastisk minner statsråden om at regjeringen nå har åpnet to store områder i Norge for havvind. Et tredje område er til høring. Han nevner også at Equinor skal forsyne 500,000 mennesker med strøm fra et gigantisk havvindprosjekt utenfor New York, noe som selvsagt er musikk i ørene for gjengen i fra IKM. 

Freiberg, Kyllingstad, Pollard og Hestnes for ROV
Bilde: Statsråd Freiberg, CEO Ståle Kyllingstad, daglig leder Ben Pollard og operasjonsleder Jan Vegard Hestnes.

Statsråd Freiberg og Ståle Kyllingstad - IKM Subsea

Olje og energiminister Freiberg - IKM Subsea_RROV

IKM Subsea onshore Control rom

Bilde: Statsråden kan her på direkten se hva som skjer på 339 meters dyp under Snorre B i Nordsjøen.

IKM Subsea

For mer informasjon: silje.nyman@IKM.no