Hva er kalibrering? Hvorfor kalibrere? Hva er sporbarhet, akkreditering og kalibreringsbevis? Hvor ofte bør man kalibrere? Nedenfor finner du svar på dette.
Hva er kalibrering?
Kalibrering er en sammenligning av et instrument mot en normal. Enkelt sagt sjekker man at instrumentet måler riktige verdier. Fra resultatet av kalibrering kan en undersøke nøyaktigheten, og forskjellen mellom målte verdier og fasit-verdier må være mindre enn en viss toleranse. Kalibreringen utføres ved gitte betingelser, helst bruksbetingelsene.
Normalen bør ha en nøyaktighet som er 3-5 ganger bedre enn kalibreringsobjektet.
Hvorfor kalibrere?
Kalibrering brukes for å dokumentere et instrument sin nøyaktighet og kvalitet. Med et kalibrert instrument kan du være sikker på at resultatene dine er korrekte. Det stilles også krav til kalibreringsintervaller, basert på bransje og område.
Sporbarhet
Med sporbarhet menes at noe kan spores tilbake til opprinnelsen. Sporbar kalibrering betyr at nøyaktigheten på et instrument kan spores tilbake til definisjonen av målestørrelsen via en ubrutt kjede av kalibreringer der alle har en angitt usikkerhet. Sporbarhet angis vanligvis til nasjonal eller internasjonal standard. En typisk rekke er "internasjonal standard - nasjonal standard - IKM standard - ditt instrument".
Akkreditering
Å være akkreditert vil ganske enkelt si at man er en godkjent aktør av tjenesten man utfører. Mer presist kan man si at akkreditering er en offisiell anerkjennelse av en organisasjon sin kompetanse og evne til å utføre angitte oppgaver i samsvar med gitte krav. I Norge utføres akkreditering av Norsk Akkreditering. IKM Laboratorium AS er akkreditert iht. "NS-EN ISO/IEC17025" for å utføre kalibrering gitt i akkrediteringsomfanget "CAL009". En ikke-akkreditert kalibrering har ingen offisiell anerkjennelse.
Kalibreringsbevis
Kalibreringsbeviset dokumenterer resultatet fra kalibreringen. Det forteller om tilstanden til kalibreringsobjektet slik det fremstod under kalibreringen. Beviset skal inneholde alle data som legges til grunn for kalibreringsresultatet. Det stilles krav til slike bevis i standarden "NS-EN ISO/IEC17025". Klikk her for mer informasjon om erklæring av samsvar.
Hvor ofte bør man kalibrere?
Der hvor det er nødvendig for å sikre gyldige resultater, skal måleutstyr kalibreres eller verifiseres med angitte intervaller eller før bruk. Kalibreringen skal ha sporbarhet til nasjonale eller internasjonale standarder. Standarden "ISO 9001" beskriver krav til kalibreringsintervall. For å kunne sette disse intervallene brukes som oftest fabrikantens anbefalinger.
Viktige faktorer for å bestemme kalibreringsintervall:
- Nøyaktighet på forrige kalibrering.
- Krav til usikkerheten på instrumentet eller på målingen du skal gjøre.
- Risikoen for overskridelse av påkrevd nøyaktighet.
- Potensielle kostnader dersom målingen viser seg å ikke ha god nok nøyaktighet.
- Type instrument.
- Historikk.
- Produsentens anbefaling.
- Kompetanse hos personell.
- Konsekvenser ved feilmåling.
- Miljøforhold (klimatiske forhold, vibrasjoner, ioniserende stråling, etc.)
- Guidelines for the determination of calibration intervals of measuring instruments
Når trenger man kalibrering?
- Fiskal måling.
- Justerpliktig utstyr.
- Områder regulert av lov eller forskrift.
- Akkrediterte bedrifter.
- Sertifiserte bedrifter.
- Ved samsvarsvurdering.
- Sluttkontroll iht. en spesifikasjon.